De Zomerscholen van Stad Brussel

De boekentassen van zo wat 80 kleine en grote Brusselse ketten stonden dit jaar al wat vroeger klaar. Op maandag 10 augustus namen de 6 Nederlandstalige zomerklassen van Stad Brussel een tropische start om kinderen en jongeren zo goed als mogelijk op het volgend schooljaar voor te bereiden.

De zomerklas is meer dan stimuleren en remediëren van schoolse vaardigheden. Er wordt minstens  evenveel gesport, gespeeld, gedebatteerd en gedanst! En dit onder het deskundig oog van leerkrachten en ondersteuners én in samenwerking met onze Openbare Bibliotheken van Stad Brussel, de KVS, Debateville en de Brusselse Keuken. Daarenboven zijn de zomerscholen helemaal gratis en worden de kinderen getrakteerd op vers fruit, een heerlijke vegetarische maaltijd, of knapperige broodjes!

Wat?

Vanuit het departement Nederlandstalig openbaar onderwijs van Stad Brussel deden we een aanvraag om 6 zomerklassen te organiseren op 5 locaties en dit van 10/08/20 tot 21/08/20. We richtten ons op leerlingen eerste leerjaar basisonderwijs, leerlingen 1e graad A-stroom en OKAN-leerlingen waarbij we remediëren voor de domeinen Nederlands en wiskunde. Niet enkel onze eigen leerlingen zijn welkom, maar élke leerling woonachtig in het Brussels Hoofdstedelijk gewest, of schoolgaand in het Brussel hoofdstedelijk gewest. Dit vertaalde zich in 6 zomerklassen van maximum 14 leerlingen per klas. Voor het basisonderwijs konden leerlingen kiezen uit een van de 4 zomerklassen eerste leerjaar in onze hoofdstedelijke basisscholen Klavertje Vier, De Droomboom, Peter Benoit en Harenheide. Voor het secundair onderwijs hebben we één klas A-stroom (graad I) en één OKAN-klas opgericht op ons Hoofdstedelijk Atheneum Karel Buls. Leerlingen van de A-stroom konden kiezen voor een modeltraject met zowel Nederlands als wiskunde, of kozen voor verdiepende modules Nederlands of wiskunde. Binnen de groep OKAN richtten we ons specifiek op doorstroomleerlingen met een snel of traag leerprofiel, ongeacht de leeftijd.

Uit het leven gegrepen

Leren moet je doen! Lezen, schrijven, spreken en rekenen doen we niet alleen via pen-en-papiertaken, maar we gebruiken de hele ruimte! Onze leerkrachten worden in de voormiddag ondersteund door een begeleider (en soms zelf meerdere, zoals clouclou, de mascotte). De speelplaats wordt omgetoverd tot een echte leerplaats. Samen zoeken we letters, trotseren we een tweeklank-parcours en proeven we van een rekenpicknick! Smaakt naar meer!

Zomer Scholen

Het secundair onderwijs snuift op maandag- en dinsdagnamiddag cultuur op in de KVS! Daar worden ze talig en lichaamsgericht ondergedompeld in de theaterwereld door niemand minder dan Seppe Baeyens en Junior Mthombeni. Een taalbad 2.0, als u het ons vraagt.

Op donderdag- en vrijdagnamiddag leren ze debatteren, filosoferen en argumenteren met o.a. Sophie Buysse van Debateville. Onze jongeren zijn alvast laai-end enthousiast! Probeert u ook maar eens iets te vertellen zonder deze stopwoorden:

Zomer Scholen

Nog plaats, vraagt u?

Ja! Momenteel zijn er terug enkele plaatsen vrij voor leerlingen van het eerste leerjaar basisonderwijs en leerlingen 1e graad A-stroom. Voor meer informatie neemt u contact op met de coördinator via Tim.Dejaeger@brucity.Education of op het nr 02/279.39.08

Team zomerscholen : Sophie, Alice, Kim, Chrissy, Doris, Asmita, Babette, Elien, Freya, Sara, Tim, Thomas, Mira, Oussama, Dana & Tim

Gemaakt 17/08/2020 (bewerkt op 27/06/2023)
Zomer Scholen